Nu passerar ryskt flytande kärnkraftverk Skåne

2018-05-03 09:32  
Det flytande kärnkraftverket, som heter Akademik Lomonosov, ska få sina reaktorer laddade med kärnbränsle i Murmansk. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/TT

Lämnade Sankt Petersburg för några dagar sedan för att bogseras till Murmansk.

Ett ryskt flytande kärnkraftverk passerar nu Sveriges kust – dock utan kärnbränsle ombord. För några dagar sedan lämnade det Sankt Petersburg för att bogseras på en pråm hela vägen till Murmansk. Under torsdagen passerar det mellan Simrishamn och Bornholm, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten är informerad om transporten.

– Vi följer det här genom samarbete med andra länder och med nationella myndigheter, säger Johan Friberg, avdelningschef för myndighetens enhet för strålskydd, till SVT.

Läs mer: Världens första flytande kärnkraftverk ute på Östersjön

Det flytande kärnkraftverket, som heter Akademik Lomonosov, ska få sina reaktorer laddade med kärnbränsle i Murmansk. Slutdestinationen är Tjuktjien, Rysslands östligaste region, där det bland annat ska användas för strömförsörjning till oljeriggar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt