Nu hoppar Vattenfall på egen-el-tåget

2012-05-28 10:15  

Den här veckan börjar också Vattenfall sälja solceller till kunder som själva vill producera sin el. Samtidigt erbjuder sig Vattenfall att köpa tillbaka överskottselen från kunden.

- Vi säljer nu solcellsprodukter för att hjälpa kunderna att få en bättre kontroll över sin egen elförbrukning och i slutändan även kunna sälja tillbaka det elöverskott de själva inte behöver, säger Magnus Holm, chef för Vattenfall Försäljning, i ett pressmeddelande.

För ett par veckor sedan lanserade Vattenfalls konkurrent Fortum ett liknande erbjudande till sina kunder med priser från 60 000 till 100 000 kronor beroende på hur många paneler man vill ha.

Nu hänger Vattenfall på och börjar sälja nyckelfärdiga solcellspaket i hela Sverige, i kombination med möjligheten att sälja tillbaka överskottsel som produceras från de egna solcellerna.

Sedan i början av maj säljer Vattenfall också  solfångare för uppvärmning av tappvatten.  

- Hittills har vi kunnat hjälpa dem med avtal om att köpa deras överskottsel. Nu kan vi också hjälpa dem hela vägen från idé till fungerande el- och varmvattensystem och återköp av el”, säger Magnus Holm.

Men de svenska egen-el-kunderna kan ännu inte gå hela vägen mot nettodebitering, det vill säga att man rakt av kvittar såld el mot köpt el.

Det är i dag förbjudet eftersom staten då går miste om en del moms och energiskatt.

Det elbolagen nu gör är att man köper tillbaka el från sina kunder till marknadsnotering och staten får in både moms och elskatt.

Läs artikeln "elbolagen smörar för egen-el-kunderna"

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt