Nu bekräftar åklagare: Grovt sabotage vid Nord Stream

2022-11-18 10:18  

Nord Stream utsattes för grovt sabotage, bekräftar åklagaren i ett pressmeddelande. Sprängämne har påträffats på flera främmande föremål.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den pågående förundersökningen kring detonationerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2, konstaterar att det handlar om grovt sabotage:

"Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen", säger han i ett pressmeddelande.

Utmärkt samarbete

"Samarbetet med myndigheter i Sverige och i andra länder fungerar utmärkt. För det fortsatta arbetet med förundersökningen och för de olika samarbeten som pågår är det viktigt att vi får arbeta i lugn och ro", säger åklagaren vidare.

Ryssland är majoritetsägare i både Nord Stream 1 och Nord Stream 2 via företaget Gazprom.

– Det är väldigt viktigt att vi hittar de ansvariga bakom explosionerna, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till nyhetsbyrån Interfax sedan åklagarens besked blivit känt.

Enligt Peskov är det inte i nuläget aktuellt att inleda reparationer av ledningarna.

– Först måste vi vänta tills skadorna har bedömts helt och hållet, sade Peskov.

Ryssland har anklagat västländer, specifikt Storbritannien, för att ligga bakom explosionerna, men flera experter och politiker anser att Ryssland är det land som skulle tjäna mest på sabotaget.

Säpo: Komplex utredning

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill inte kommentera beskedet om att grovt sabotage nu är bekräftat, och hänvisar till berörda myndigheter.

Enligt Säpo, som gjort två brottsplatsundersökningar, har fynd gjorts vid alla läckor.

– Då har bland annat främmande föremål påträffats och när vi har gjort analyser så har rester av sprängämnen identifierats. Och nu fortsätter analysarbetet, säger Gabriel Wernstedt, presstalesperson på Säpo.

Både åklagaren och Säpo beskriver förundersökningen som mycket komplex.

– Det är för att den bedrivs under de speciella förutsättningarna att brottsplatsen befinner sig under vattnet. Sedan det nästan alltid komplext när man inte kan utesluta att främmande makt ligger bakom, det kräver en annan typ av analysarbete som är mer avancerat, säger Gabriel Wernstedt.

Läckagen på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 från Ryssland till Tyskland genom Östersjön upptäcktes i slutet av september. Två av de fyra läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, de övriga i dansk ekonomisk zon.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Området spärrades av

Den 3 oktober beslutade åklagare Mats Ljungqvist första gången att spärra av området runt Nord Stream-läckorna, för att kunna göra en brottsplatsundersökning. Några dagar senare hävdes avspärrningarna och beskedet var att misstankarna om grovt sabotage hade stärkts efter undersökningarna.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig under förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Ryssland har anklagat västländer, specifikt Storbritannien, för att ligga bakom explosionerna. TT söker företrädare för Nord Stream.

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till den 26 september. Den 27 september upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. Dagen efter meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutade tidigt åt att det rört sig om medvetna attacker.

Den 18 november bekräftade svensk åklagare att ledningarna utsatts för grovt sabotage.

Mer om: Nord Stream Gas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt