Norrmän sinkar jätteledningen

2010-06-08 23:00  

Likströmskabeln mellan Sverige och Norge är en viktig del av miljardprojektet Sydvästlänken. På den svenska sidan är målet klart: kabeln ska vara klar 2015. Men i Norge är inga beslut fattade.

<p>Svenska kraftnät bestämde sig redan för två år sedan för att satsa på en likströmslänk från Nässjö till den norska gränsen. </p> <p>Det statliga stamnätsbolaget Statnett i Norge har ännu inte tagit något beslut om att genomföra sin del av Sydvästlänken.</p> <p>- Vi har en lång tillståndsprocess framför oss innan vi kan ta något beslut om investering, säger Irene Meldal på Statnetts presstjänst.</p> <p>Den 60 mil långa Sydvästlänken är den största utbyggnaden av det svenska stamnätet på 30 år. Kostnaden för den svenska delen har under resans gång stigit till sju-åtta miljarder kronor.</p> <p>Den västra delen ska dras med en kombination av luftledning och markkabel från Barkeryd utanför Nässjö till norska gränsen, där det är tänkt att norrmännen ska ta över. </p> <p>Men samtidigt som Svenska kraftnät driver Sydvästlänken med full kraft visar Statnetts utvecklingsplan att det norska stamnätsbolaget i dag satsar på att bygga kablar till kontinenten.</p> <p>Förra året blev det klart att Statnett vill satsa på likströmslänken Skagerrak 4 till Danmark. När Skagerrak 4 är färdig - enligt planerna 2014 - finns det fyra kablar från Norge till Danmark och en från Norge till Nederländerna.</p> <p>Det betyder att norrmännen inom några år kan ha etablerat en förstärkning till kontinenten - utan att gå omvägen över Sverige.</p> <p>På Svenska kraftnät är man trots det övertygad om att det blir en norsk- svensk likströmslänk:</p> <p>- Det är sant att de inte har tagit sina skarpa investeringsbeslut än och de har tryck på sig från olika kraftproducenter om att bygga omvärldsförbindelser åt alla möjliga håll, men jag har ingen anledning att tro annat än att de kommer att bygga sin del, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.</p>

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt