Nordstreams andra gasrör i drift 8 oktober

2012-09-12 11:15  

Den andra av Nordstreams två gasledningar på Östersjöns botten ska tas i drift 8 oktober, meddelar president Vladimir Putin.

Putin fyller 60 år dagen innan röret tas i drift och i ett anförande i går sa han att förhoppningen är att EU och Gazprom ska kunna lösa den konflikt som blossat upp om gaspriserna i Europa, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti.

EU-kommissionen misstänker att Gazprom utnyttjar sin dominerande ställning som gasleverantör till Västeuropa, och hotar med böter på upp till 80 miljarder kronor per år.

Gazprom är majoritetsägare i gasledningen Nordstream. Det första röret började leverera gas till de centraleuropeiska gasnätet i november förra året.

Totalt kommer de båda ledningarna att kunna leverera 55 miljarder kubikmeter naturgas från de ryska gasfälten till Europa per år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt