Nordisk kemikaliepress på EU

2014-10-29 15:01  

De nordiska miljöministrarna vill sätta press på den nya EU-kommissionen att föreslå åtgärder mot hormonstörande ämnen. Kemikalierna finns i många vardagsprodukter, till exempel leksaker, matförpackningar och kläder.

Regeringen har även skickat ett brev till kommissionen där en rapport från den nordiska kemikaliegruppen bifogas. Den visar att samhället orsakas stora kostnader på grund av sjukdomar och skador som kan kopplas till hormonstörande ämnen, exempelvis vissa cancerformer, försämrad spermieproduktion, övervikt, diabetes och adhd.

På Danmarks initiativ undertecknade tidigare i veckan miljöministrar från åtta länder, däribland Tyskland och Frankrike, ett brev till ansvariga EU-kommissionärer. Brevet uppmanar bland annat till minskad exponering för hormonstörande ämnen och att EU:s kemikalielagstiftning måste bli effektivare och bättre.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt