”Mognare värld” ger miljöministern hopp om klimatet

2015-06-16 10:59  
Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister Foto: TT

En "mognare" värld ger miljöminister Åsa Romson (MP) hopp om framgång vid höstens stora klimatmöte i Paris.

– Överlag så känns det ju som en helt annan situation än inför Köpenhamn (det misslyckade klimattoppmötet 2009). Världen har tagit flera steg och mognat i flera avseenden och faktiskt kunnat ta sig an den här klimatutmaningen, både på ett politiskt men också praktiskt sätt, säger Romson i samband med måndagens miljöministermöte i Luxemburg.

Där träffades hon och hennes kollegor för ett av de gemensamma nedslag som återstår på väg mot Parismötet. Ytterligare avstämningar sker vid ett informellt ministermöte i Luxemburg 22–23 juli och en extrainsatt träff i Bryssel den 18 september.

EU-länderna har ofta spretat ordentligt i miljö- och klimatfrågorna, där inte minst de forna östländerna velat skynda mer långsamt och försiktigt, för att inte skada ekonomin. Den ”gröna tillväxtgrupp” som Sverige ingår i har dock vuxit i styrka med hjälp av starkt engagemang från inte minst Tyskland och Storbritannien.

Förhandlingsmässigt konstaterade Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt när den senaste rundan, i Bonn, avslutades i förra veckan att det går framåt – om än ”frustrerande långsamt”.

– Det viktiga är att man behåller det förtroendefulla samtalet som man hade i gång och lyckas bena ut kärnfrågorna textmässigt så att det blir hanteringsbart – nu är vi fortfarande uppe på 90 sidor, säger Åsa Romson.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö och klimatfrågor!

 

Mer om: Åsa Romson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt