– Överlag så känns det ju som en helt annan situation än inför Köpenhamn (det misslyckade klimattoppmötet 2009). Världen har tagit flera steg och mognat i flera avseenden och faktiskt kunnat ta sig an den här klimatutmaningen, både på ett politiskt men också praktiskt sätt, säger Romson i samband med måndagens miljöministermöte i Luxemburg.
Där träffades hon och hennes kollegor för ett av de gemensamma nedslag som återstår på väg mot Parismötet. Ytterligare avstämningar sker vid ett informellt ministermöte i Luxemburg 22–23 juli och en extrainsatt träff i Bryssel den 18 september.
EU-länderna har ofta spretat ordentligt i miljö- och klimatfrågorna, där inte minst de forna östländerna velat skynda mer långsamt och försiktigt, för att inte skada ekonomin. Den ”gröna tillväxtgrupp” som Sverige ingår i har dock vuxit i styrka med hjälp av starkt engagemang från inte minst Tyskland och Storbritannien.
Förhandlingsmässigt konstaterade Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt när den senaste rundan, i Bonn, avslutades i förra veckan att det går framåt – om än ”frustrerande långsamt”.
– Det viktiga är att man behåller det förtroendefulla samtalet som man hade i gång och lyckas bena ut kärnfrågorna textmässigt så att det blir hanteringsbart – nu är vi fortfarande uppe på 90 sidor, säger Åsa Romson.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö och klimatfrågor!
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.