Miljöaktivisterna stoppades vid atomsopsfartyget

2009-06-03 16:00  

Det var inga stora demonstrationer på Skeppsbron i Stockholm när kärnkraftsbolagen höll presskonferens på fartyget Sigyn. Men Greenpeace och Naturskyddsföreningen fick inte vara med.

- Nej, vi hade ingen presslegitimation – och så sade dom att det var fullt, säger Johan Swahn, ansvarig för miljörörelsens gemensamma kärnavfallsorganisation Mkg.

Johan Swahn stod utanför avspärrningen och kollade läget när Ny Teknik kom ut från presskonferensen.

Men han hade hunnit skicka ut två pressmeddelanden på onsdagsförmiddagen.

- Nya rön visar att industrins KBS-metod har brister i de konstgjorda barriärerna av koppar och lera, säger Johan Swahn i pressmeddelandet.

Till Ny Teknik säger han att kärnkraftsindustrins avfallsbolag SKB är nervöst inför den granskning som kommer när man väl lämnat in sin ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten och Miljödomstolen.

- SKB valde Forsmark eftersom det är enklast att hantera kopparkorrosionen där. Vattnet kommer inte in förrän efter lång tid. Men SKB vet ännu inte tillräckligt mycket om korrosionen, säger Johan Swahn.

På Skeppsbrokajen stod också miljöorganisationen Greenpeace representanter och delade ut broschyrer och cd-skivor om kärnkraft och avfallsfrågan.

Men annars var det långt ifrån sjuttiotalets protester mot kärnkraften.

SKB:s transportfartyg Sigyn har legat vid Skeppsbrokajen sedan i söndags och varit öppen för allmänheten.

Det var först nu inför presskonferensen som Sigyn var avspärrad och tjocka säkerhetsvakter gick omkring och skrämde bort folk.

Men aktivisterna dök inte upp.

Så här skriver Johan Swahn, kanslichef på Mkg, i sitt "protestutskick" på onsdagen.

"Naturskyddsföreningen och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, lämnade i början av maj in en samrådsinlaga om platsvalet till SKB. Föreningarna ansåg att industrin inte var redo för ett platsval eftersom nya forskningsrön visar att KBS-metoden har allvarliga brister i de konstgjorda barriärerna av koppar och lera."

"Forskare vid KTH har visat att kopparkapseln som ska hindra radioaktiva läckage kan korrodera sönder på hundratals eller tusentals år i stället för att hålla i hundratusentals år som industrin hävdar."

"Eftersom det finns allvarliga brister i industrins metod är det extra viktigt att den alternativa metoden djupa borrhål utreds ytterligare innan ett slutligt beslut tas om metodval för ett slutförvar".

Djupa borrhål, som bygger på en naturlig barriärn, kan vara säkrare än KBS-metoden, kosta mindre och dessutom minska de långsiktiga riskerna för kärnvapenspridning. Eftersom industrin inte vill utreda djupa borrhål behövs det en ny möjlighet att använda pengar ur Kärnavfallsfonden för från industrin fristående forskning."

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt