Miljardinvestering till svensk reaktor

2017-01-30 10:26  

Indisk koncern satsar 1,8 miljarder kronor – nu kan svenska företaget bygga sin blykylda generation 4-reaktor.

Med den nya investeringen kan svenska KTH-avknoppade företaget Blykalla göra verklighet av planen att bygga en demonstrationsanläggning i full skala.

– Nu kan vi faktiskt bygga den första elproducerande reaktorn, säger Janne Wallenius, vd i Blykalla och professor i reaktorfysik vid KTH, när nyheten om investeringen presenterades på måndagsmorgonen.

I höstas köpte den indiska koncernen Essel Group Middle East in sig i svenska företaget Blykalla, med 150 miljoner kronor. "Vi tror att vi kan ta den här forskningen ut i kommersiell användning inom fem sex år. Det här är en chans att få vara med och revolutionera kärnfysiken" sa koncernchefen Punkaj Gupta till Ny Teknik då.

Läs mer:

Läs mer: Miljonregn över svensk generation 4-reaktor

Planen då var att utveckla en prototyp och starta processen med att få projektet granskat av de kanadensiska myndigheterna. Nu tar Essel Group nästa steg, med en betydligt större investering.

– De vill visa att de vill gå hela vägen till en kommersiell produkt, säger Janne Wallenius.

Forskningsarbetet kommer att utföras i Sverige, medan materialprovning och konstruktionsarbete ska utföras i Kanada. Intresset från Kanada bygger på ett behov att hitta energiförsörjning för små samhällen i avlägsna delar av landet som i dag är beroende av fossilt bränsle för elproduktionen.

Läs mer:

Läs mer: Kärnkraftsprofessorn: Fjärde generationens reaktorer ersätter fossilt

Blykallas reaktor heter Sealer, Swedish Advanced Lead Reactor, och har utvecklats på KTH . Det är en fjärde generationens kärnkraftsreaktor, och utnyttjar energiinnehållet i kärnbränslet upp till hundra gånger mer än i dagens stora kärnkraftverk genom att det kan återanvändas flera gånger i reaktorn.

Sealer är en blykyld reaktor. Smält bly som ska hålla 450 grader utgör kylmedlet. Blyet fungerar också som ett strålskydd.

En reaktor beräknas ha en livslängd på 30 år, och under den tiden ska inget nytt kärnbränsle behöva fyllas på. Reaktorn blir liten, sex gånger tre meter, och kommer att ha en elektrisk effekt på åtta megawatt. I Kanada är planen att reaktorn ska ligga 25 meter under jord.

Anna Orring

Mer om: Kärnkraft KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt