Mikroorganismer torkar avloppsslammet

2012-08-13 11:49  
1000 ton avloppsslam om dagen ska den nya biologiska anläggningen i Shenyang ta hand om. Foto: Siemens

Världens största anläggning för att torka avloppsslam med hjälp av mikroorganismer invigs i kinesiska Shenyang i höst.

Siemens har tagit fram en teknik som man kallar för mekanisk forcerad biotorkning, som inte kräver att värme tillförs. I stället alstras värme för torkprocessen av de mikroorganismer som finns i avloppsslammet. På så vis blir driftskostnaderna 30 procent lägre jämfört med termisk torkning.

Det enda energi som behöver tillföras är mekanisk för att blanda om och lufta avfallet för att hålla igång den biologiska processen.

I en pilotanläggning som byggts i New Hampshire i USA har Siemens minskat fuktighetshalten i slam från 80 procent till 35 procent på 22 dygn.

Den kinesiska anläggningen som tas i bruk i Shenyang i höst får en kapacitet av ta hand om 1000 ton avloppsslam per dygn. Anläggningen blir enligt Siemens den största i världen som arbetar enligt denna princip.

De svenska kommunala reningsverken tar årligen sammanlagt emot 1 miljon ton avloppsslam. Av detta får man sedan ut 240000 slam för användning som gödsel, fyllnadsmassor eller bränsle.

Håkan Abrahamson

Mer om: Avloppsslam

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt