”Marknaden för små vindkraftverk är rent ut sagt sjuk”

2009-04-21 23:00  

Allt fler svenskar vill producera sin egen el med ett litet vindkraftverk. Men marknaden är vildvuxen, och nu växer kritiken mot leverantörerna.

- Leverantörerna sätter ihop komponenter som inte är ordentligt testade, och det är vanligt med tekniska problem, säger Örjan Hedblom på Svensk vindkraftförening.

Han berättar om en köpare som betalade 300 000 kronor för ett litet verk som bara producerade en tiondel av vad leverantören lovat.

- Marknaden är rent ut sagt sjuk, säger Örjan Hedblom.

Efterfrågan på små vindkraftverk växer snabbt. För tio år sedan fanns det bara tre leverantörer. I dag rör det om cirka 30.

Det är Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket som kontrollerar att vindkraftverken är säkra. Myndigheterna har ingripit mot en tillverkare.

Även Energimyndigheten har tagit emot klagomål från besvikna kunder.

Kritiken har fått till följd att Energimyndigheten nu beställt en översikt av marknaden. Den görs av Örjan Hedblom och Lars Åkeson, vd för en av tillverkarna Pitchwind, och ska vara klar i maj.

Ett problem enligt Lars Åkeson är att tillverkarna och importörerna räknar för optimistiskt på produktionen. Men så bra förhållanden som krävs råder nästan aldrig i verkligheten.

- Problemet är att turbinerna sitter för lågt, säger han.

- Turbiner på 5-6 kW kan sitta på 12-16 meters höjd, omgivna av 20-30 meter hög skog. Det ger byig och turbulent vind - och därmed en mycket nyckfull och i slutändan låg produktion.

Tänk på det här när du köper vindkraftverk

† Kontrollera leverantörens referenser.

† Kontrollera hur mycket det blåser där du bor.

† Kontrollera om du behöver bygglov.

† Om vindkraftverket ska anslutas till elnätet – vad säger nätbolaget?

† En turbin måste normalt upp över

20 meter för att den ska ge en godtagbar produktion. Kortare master eller torn ger sällan bra resultat.

† Finns det bruksanvisning, ritningar och annan information, som krävs för att anläggningen ska kunna installeras, användas och underhållas på ett riktigt sätt?

† Har leverantören dokumenterat de tester som ska göras innan vindkraftverket godkänns för försäljning (CE-märkning)?

Mer utförlig information finns i Energi­myndighetens faktabroschyr ”Vindkraft – bygga och ans­­luta mindre vindkraftverk för eget bruk” (ET 2008:03).

Jonas Hållén

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt