Markägare överklagar omtvistade gruvplaner på Österlen

2020-04-08 16:01  
David Minchin, vd Scandivanadium visar upp en bit Vanadin. Foto: Andreas Hillergren/TT

Det brittiska gruvbolaget Scandivanadiums planer på provborrningar efter metallen vanadin i Skåne har upprört många.

Tidigare har företaget genomfört undersökningar utanför Hörby, och enligt planen står Österlen på tur.

Bergsstaten har även gett klartecken för provborrning vid Fågeltofta och Killeröd i Skåne – trots protester från markägare och lantbrukare i trakterna. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har tidigare överklagat – liksom nu även två markägare på Österlen, uppger LRF i ett pressutskick.

Formellt överklagades ärendet för tre veckor sedan, men markägarna har nu utvecklat sin överklagan till Mark- och miljödomstolen.

Läs mer: Gott om batterimetallen vanadin utanför Hörby

Gruvplanerna på Österlen har omgärdats av starka protester i området. Bolaget Scandivanadium har å sin sida presenterat projektet som en del av utvecklingen av grön teknologi.

Vanadin har hittills använts för att härda stål och fortfarande står stålindustrin för en stor del av efterfrågan. Metallen kan också användas i batteriproduktion, bland annat i uppladdningsbara så kallade flödesbatterier.

Mer om: Vanadin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt