Mångmiljardsmäll från tyskt brunkol

2016-07-21 14:42  
Magnus Hall, vd på Vattenfall Foto: Elisabeth Frang

Vattenfall redovisar en ny brakförlust till följd av jättenedskrivningar på sammanlagt 30 miljarder kronor i andra kvartalet.

Det mesta handlar om det tyska brunkolet.

Efter nedskrivningen blev det en nettoförlust på 28,6 miljarder kronor för andra kvartalet för den statliga energikoncernen, nästan lika stor som fjolårets förlust i motsvarande kvartal på 28,8 miljarder.

Men borträknat alla engångskostnader så går själva verksamheten ungefär som tidigare.

– Det går underliggande rätt så bra tycker jag, säger Magnus Hall till TT.

Framför allt går den svenska distributionsverksamheten bättre med ökad vinst. Vattenfall har höjt elnätsavgifterna kraftigt, något som kunderna får betala på en monopolmarknad.

– Men vi har också investerat mycket i näten, säger Magnus Hall.

Den politiska energiuppgörelsen från tidigare i sommar lyfts fram som en positiv nyhet av Hall. Den öppnar bland annat för byggandet av ny kärnkraft.

– Men vi har inga planer på det, säger Hall.

Han hänvisar till att Vattenfall inte bedömer det vara lönsamt.

Energiuppgörelsen medförde sänkta skatter på både kärnkraft och vattenkraft. På årsbasis kommer Vattenfall tjäna ungefär 6 miljarder kronor när skattesänkningarna är fullt genomförda om ett par år. Men det är pengar som Vattenfall behöver för att investera i bättre kärnkraftssäkerhet och upprustning av vattenkraftverken, enligt Hall.

Trots att Vattenfall nu säljer de tyska brunkolstillgångarna slår Hall fast att den tyska verksamheten även i fortsättningen är en nyckelmarknad för koncernen.

Försäljningen av brunkolsverksamheten kostar Vattenfall 21 miljarder kronor i nedskrivningar. Men att ha behållit verksamheten hade kostat uppemot 40 miljarder kronor, enligt bolagets egna beräkningar.

De övriga stora nedskrivningarna av annan verksamhet, ytterligare 9 miljarder, beror på fortsatt pessimistiska elprisprognoser, enligt Magnus Hall.

Det handlar bland annat om en nedskrivning på värdet på Hamburgkraftverket Moorburg på 4,6 miljarder kronor till följd av sämre produktionsmarginaler.

Dessutom skrivs värdet på flera vattenkraftsanläggningar i Tyskland ned med 2,3 miljarder kronor. Till det tillkommer nedskrivningar av fossiltillgångar i Nederländerna på sammanlagt 1,6 miljarder kronor, totalt alltså 30 miljarder kronor.

Vattenfalls underliggande rörelseresultat, rensat för nedskrivningarna, blev plus 2,9 miljarder kronor, ned från 3 miljarder kronor ett år tidigare. Försäljningen sjönk med 0,9 miljarder kronor till 30 miljarder kronor. Då ingår inte brunkolsverksamheten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt