Lysdioder i kisel snart i massproduktion

2012-08-16 07:59  
Att låta galliumnitrid växa fram på kisel ger billigare vita lysdioder. Foto: Bridgelux

Toshiba börjar massproducera vita lysdioder på kisel under hösten. Den nya processen kan sänka priset rejält.

Lysdiodslampor är fortfarande mycket dyrare än de gamla glödlamporna som snart fasas ut. Industrin försöker därför kapa kostnaderna med hjälp av nya tillverkningsmetoder.

Japanska Toshiba är ett av flera företag som satsar på processer där dioderna tillverkas på halvledarbranschens främsta trotjänare: kisel. I dag används oftast substrat av kiselkarbid eller safir, vilket är mycket dyrare. Man kan dessutom tillverka större substrat i kisel, och därmed klämma in fler lysdioder.

Nu anser Toshiba att tekniken är redo för marknaden. I oktober startar företaget massproduktion av vita lysdioder genom att låta kristaller av galliumnitrid växa på kiselsubstrat på 8 tum, motsvarande cirka 200 millimeter.

En av utmaningarna har varit att galliumnitrid och kisel har olika termiska egenskaper, vilket kan ge sprickor eller böjningar i materialen. Men det problemet ska vara löst med hjälp av en process utvecklad av det amerikanska företaget Bridgelux, som Toshiba har samarbetet med sedan i januari i år.

Företaget räknar med en snabbt växande marknad för vita lysdioder. Förutom i vanlig belysning så siktar Toshiba bland annat på bakgrundsbelysningen i tv-skärmar.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lysdiod Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt