Lund hjälper Brasilien krama mer sprit ur socker

2010-04-09 14:33  
Guido Zacchi, till vänster, professor i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola under ett besök i Brasilien.

Världens näst största tillverkare av etanol tar nu hjälp av svenska forskare för att få ut mer etanol ur sockerrörsplantorna.

Efter USA tillverkas Brasilien mest etanol i världen. Huvudråvaran för den brasilianska etanolen är sockerrör.

Nu vill Brasilien öka produktionen av etanol från sockerrörsplantan genom att också ta vara på blasten och stammen när sockrets pressats ut – det som kallas bagass.

Genom att bryta ner och jäsa även blasten och bagassen kan produktionen av etanol från en sockerrörsplanta ökas med cirka 50 procent.

Men att göra etanol av bagass och blast är en hårdare nöt att knäcka än att jäsa sockret i sockerrören.

För att utveckla processen har Brasilien nyligen startat ett statligt forskningscentrum för bioetanol.

Det nya centrumet har 50 anställda och har knutit till sig världsledande forskningsinstitutioner och dit räknas kemiteknik vid Lunds tekniska högskola.

- Vi värderar det här samarbetet väldigt högt. Det är en stor satsning som Brasilien gör och vi har valts ut vid sidan av Imperial College i London och National Renewable Energy Laboratory i USA, säger Guido Zacchi, professor i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola.

Forskarna i Lund ska framförallt bidra med sitt kunnande om produktionsprocessen som utvecklats under 25 års tid.

- Vi har precis fått hit 100 kilo bagass från Brasilien och om en månad kommer en av de brasilianska forskarna hit till Lund för att studera vår process, säger Guido Zacchi.

Samarbetsavtalet innebär också att forskare från Lund kommer att arbeta i Brasilien bland annat med att analysera processens olika steg där bagassen först bryts ner och sedan jäser till etanol.

- Pilotlinan i Brasilien kommer att hålla hög klass särkilt när det gäller analysutrustningen, säger Guido Zacchi.

Även om mer av sockerrörsplantan utnyttjas för etanolproduktion blir det ändå rester. Dessa kan i sin tur användas för att framställa biogas. I Brasilien kommer biogasen att användas för elproduktion tillsammans med ligninet som bränns.

Runt om i världen finns ett antal demonstrationsanläggningar för cellulosaetanol. I Sverige driver Sekab i Örnsköldsvik en pilotlina som främst använder barrved.

- De första storskaliga produktionsanläggningarna är planerade till 2014. I till exempel USA satsas det nu stora pengar på etanol från cellulosa, säger Guido Zacchi.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt