Lövens röda höstfärg är solskydd

2015-10-12 12:59  
Foto: Brian Davies

Svenska forskare är förklaringen till de röda höstlöven på spåren.

När lövens gröna klorofyll försvinner på hösten utsätter sig trädet för livsfara. Ljuset kan döda, men den röda färgen är räddningen.

– Det är bland det farligaste som finns när växten får för mycket ljus som den inte kan använda. Jag brukar likna det vid en kärnreaktor utan kontroll, säger Stefan Jansson, professor på Umeå Plant Science Center.

Varför löven blir gula på hösten har varit känt länge. Trädet suger tillbaka näringen, och klorofyllet bryts ned. Under ligger den gula färgen som aldrig syns då löven är gröna.

Men den röda färgen har varit mer outforskad. Flera teorier har funnits, bland annat att det ilsket röda skulle skrämma bort insekter.

Men nu tror forskarna att det framför allt handlar om skydd mot ljuset. Pigmentet fungerar som en solskyddsfaktor.

– En del av ljuset som träffar bladet stoppas av det röda färgämnet. Hösten är farlig för trädet om klorofyllet inte sitter där det ska.

Men när träden börjar ändra färg och fälla löv beror på gener, förklarar han.

– Lövträd som finns naturligt i området går efter kalendern. Men datumet kan variera mellan olika träd, det beror på generna. Träd som kommer söderifrån men som är planterade i trädgårdar fattar oftast inte i tid att det blir höst utan börjar "hösta" först när det blir för kallt, säger Stefan Jansson.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Naturvetenskap

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt