Lösningen på brittiskt utsläppsberg – fjärrvärmenätet

2021-09-07 07:30  
Londons tunnelbana värmer redan i dag delar av London. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Brittiska regeringen satsar 270 miljoner pund (3,2 miljarder kronor) på att göra fjärrvärmenäten i England grönare. Redan i dag värmer Londons tunnelbana bostäder.

Uppdaterad

Värmepumpar, solenergi och jordvärme nämns som exempel på investeringar som städer och samhällen kan få statligt stöd för att satsa på. Förhoppningen är att komma bort från fossila bränslen som gas, som i stor utsträckning används för att värma bostäder i dag.

Sedan förra året används överskottsvärme från tunnelbanan till att värma drygt tusen bostäder och en skola i Islington. Där byggdes en övergiven tunnelbanestation om till en enorm fläkt som suger ut värme från Northern line-tunnlarna, värme som sedan värmer vatten i ett fjärrvärmenät. Projektet beskrivs som det första i sitt slag i världen.

”Att hitta en blandning av innovativa lösningar för hur vi värmer våra hem på det mest prisvärda sättet kommer att bli avgörande i takt med att vi stödjer människor att gradvis frångå gaspannor de kommande 15 åren”, säger energiminister Martin Callanan i ett pressmeddelande.

Läs mer: Små, modulära reaktorer – är det framtidens kärnkraft?

”Fjärrvärmenät har potentialen att vara ett kostnadseffektivt sätt att minska koldioxidutsläppen från uppvärmning. Det är det enda sättet att storskaligt återvinna värme, som värmen från stora floder och från stadsmiljöer, som Londons tunnelbana”, uppger regeringen.

Uppvärmning av bostäder en utsläppsbov

Enligt regeringen är uppvärmning av bostäder en av landets största utsläppsbovar, och står för 21 procent av Storbritanniens totala utsläpp.

Läs mer: Kan finska minireaktorn ersätta kolkraften? – ”Kan lämna reaktorn i veckor”

I dag finns 14 000 fjärrvärmenät i Storbritannien, som förser omkring 480 000 kunder med värme. Det är dock bara två procent av Storbritanniens efterfrågan, en siffra som regeringen hoppas kunna öka till 18 procent vid 2050.

Gustav Sjöholm/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt