Letade djuphavsdjur - fann jättefält av noduler

2015-01-15 14:33  

Forskarna hade svårt att få upp fångstnätet från djupet i Atlanten - för det var fyllt med mangannoduler.

Forskningsfartyget FS Sonne, från Geomar Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung i Kiel, fick av en ren tillfällighet en överraskande fångst i nätet i början av veckan i Sydatlanten.

Den släde som skickats ner för att samla upp biologiska prover i sitt nät verkade plötsligt ha fastnat på flera tusen meters djup.

Till slut lossnade den, och besättningen väntade spänt på vad som skulle återstå av utrustningen när den väl hissats upp.

När den hissats upp och landat på fartygets däck väntade en överraskning. Nätet, som vanligtvis brukar innehålla olika djuphavsdjur, var fyllt med mangannoduler.

Bilder som tagits av släden visade att det här nodulfältet inte var tidigare känt. Ett fält med så stor förekomst och så stora mangannoduler trodde forskarna inte existerade i Atlanten.

Mangannoduler är bollar som antas byggas upp med en hastighet av en till fem millimeter på en miljon år. De återfinns i de flesta av världshaven på djup större än 4000 meter.

De består förutom av mangan även av järn, koppar, kobolt eller zink.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt