KTH-professorn: ”Det blir inte plötsligt svart i landet”

2015-04-28 15:58  
Lennart Söder

Vattenfalls beslut att stänga de två kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2 tidigare än planerat hotar inte Sveriges elförsörjning. Det säger KTH-professor Lennart Söder.

- Det blir inte plötsligt svart i landet för att vi stänger två reaktorer. Vi har ett exportöverskott i det svenska elsystemet, säger Lennart Söder, professor i elkraftsystem på KTH.

Han tycker inte att dagens besked var oväntat. Det var redan känt att de båda reaktorerna skulle stängas någon gång mellan 2020 och 2025, nu är slutdatumet tidigarelagt till mellan år 2018 till 2020.

- Elpriserna är extremt låga och det går inte att se lönsamhet i kraftverken, säger Lennart Söder.

Att marknaden får beskedet om när nedstängningen ska ske ser han som en fördel eftersom det minskar osäkerheten.

- När man ska fatta beslut om att investera i ny kraftproduktion så vill man veta vilka förutsättningar som gäller. Oavsett om du ska investera i solkraft, vindkraft, nya elledningar eller något annat, säger Lennart Söder.

Han är inte heller förvånad över energiminister Ibrahim Baylans förslag i dag om att den så kallade effektreserven ska förlängas till 2025. Effektreserven är en strategisk reservkapacitet som Svenska kraftnät handlar upp i förväg för att klara förbrukningstoppar exempelvis kalla vinterdagar.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt