Köp dina solceller - som metervara

2009-03-17 23:00  

En grupp amerikanska forskare har utvecklat en metod att tillverka solceller i metervara. De består av en tunn tråd, bara en kvarts millimeter i diameter, och tillverkas på löpande band.

Den liknar en fiskelina, där den ligger upprullad på sin spole. Men det är inga vanliga gäddor som fångas med den tunna plasttråden.

I stället är det solens strålar som ska in i linan för att ge elkraft.

Inuti den genomskinliga plasttråden finns två rostfria ståltrådar, som tillsammans med olika elektriskt ledande plaster bildar en solcell.

Den ena tråden är beklädd med ett tunt lager titanoxid för att transportera elektroner för användning utanför solcellen.

Utanpå titanlagret finns det aktiva plastlager som gör elektrisk energi, i form av fria elektroner och hål (underskott av elektroner), med hjälp av solljus.

Ytterst finns ett lager av ledande plast, som transporterar de positivt laddade hålen, men stoppar elektronerna.

Den andra rostfria tråden, som är beklädd med ett tunt silverlager, återför de "använda" elektronerna till den aktiva solcellen.

All beläggning av silver, titan och olika plaster sker genom att dra ståltrådarna genom en rad olika skålar med kemiska lösningar och värme-ugnar.

Femton meter i minuten går att framställa på detta sätt. Själva solcellen färdigställs genom att linda de två ståltrådarna runt varandra för att sluta strömkretsen.

Innan solcellen lindas upp på sin spole för leverans, förses de två hopvirade trådarna med ett genomskinligt, skyddande plasthölje.

- Jag är mycket imponerad, säger Kristofer Tvingstedt, som själv tillverkar solceller av plast vid universitetet i Linköping.

- De har lyckats lösa ett svårt mekaniskt problem. Det snygga är att använda två tvinnade fibrer utan att få kortslutning.

Anders Wallerius

Mer om: Solceller Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt