Kontroversiell kärnkraftsfråga tar ny fart i Japan

2022-08-24 11:46  
Det har nu gått elva år sedan kärnkraftverket i Fukushima drabbades av en tsunami som i sin tur orsakade härdsmältor vid kärnkraftverket. Arkivbild. Foto: Hiro Komae/AP/TT

Elva år efter Fukushima-katastrofen öppnar nu Japan för ny kärnkraft. Kraftigt stigande energipriser ligger bakom den kontroversiella kursförändringen.

I anslutning till ett energimöte meddelade premiärministern Fumio Kishida att man förutom att eventuellt förlänga bruket av befintliga kärnkraftsreaktorer även kommer att överväga att bygga nästa generations kärnkraft.

– Rysslands invasion av Ukraina har förändrat världens energilandskap och Japan behöver ta i beaktande framtida krisscenarier, sade Kishida i ett uttalande.

Läs mer: Kärnkraftskatastrofen i Fukushima – steg för steg

Frågan kring kärnkraftens vara eller icke vara har varit omdiskuterad ända sedan olyckan vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i mars 2011. En tsunami utlöste då tre härdsmältor och flera hundratusen invånare i närområdet fick evakueras.

Alla reaktorer i Japan stängdes ned efter olyckan men elva år senare är nu 10 av 33 i bruk, dock inte året runt och landet är fortfarande väldigt beroende av fossila bränslelösningar. Precis som i många andra delar av världen har också Japan drabbats av rekordhetta under sommarmånaderna vilket i sin tur satt ytterligare press på landet när det gäller energiförbrukningen.

Mer om: Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt