Kolnanorör ger mer kräm i batteriet

2010-06-23 11:02  

Med kolnanorör i ena elektroden ökar kapaciteten dramatiskt jämfört med dagens litiumjonbatterier. Det hävdar forskare vid amerikanska MIT.

En forskargrupp vid det amerikanska prestigeuniversitetet MIT, Massachusetts Institute of Technology, presenterar ett nytt recept som sägs öka kapaciteten upp till tio gånger jämfört med traditionella litiumjonbatterier. Den nya ingrediensen är kolnanorör som blandas i den ena elektroden.

 

Forskarna använder en lager-på-lager-metod där ett basmaterial omväxlande doppas i två olika lösningar. I den ena finns kolnanorör med positiv laddning, i den andra är de negativt laddade. På så vis skapas en hårt bunden struktur som samtidigt är porös i nanoskalan. De fina batteriegenskaperna förklaras med att materialet har god elektrisk ledningsförmåga och att ytan kan lagra stora mängder litiumjoner.

 

Materialet verkar vara stabilt också. Enligt forskarna klarade ett testbatteri 1000 upp- och urladdningar utan att de kunde upptäckta några förändringar i prestanda.

 

Hittills har gruppen tillverkat elektroder med en tjocklek på några mikrometer, som de anser kan vara intressanta för små bärbara elektronikprylar. I framtiden hoppas de kunna skapa betydligt tjockare elektroder som kan tänkas komma till användning i elhybridbilar.

 

De nya rönen har publicerats i tidsskriften Nature Nanotechnology.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt