Klartecken till provborrning av vanadin – trots markägarens nej

2020-02-27 13:21  
Så här såg det ut i Lyby utanför Hörby i augusti förra året när Scandivanadium provborrade efter metallen vanadin. Nu har företaget fått klartecken för att provborra även i Tomelilla kommun. Foto: Andreas Hillergren/TT

Mot markägarnas vilja har företaget Scandivanadium fått klartecken till provborrningar efter metallen vanadin på Österlen, rapporterar Ystads Allehanda.

Beskedet kommer från Bergsstaten, som understryker att beslutet gäller en begränsad tid, åtta månader, och ett begränsat antal borrhål. Därför kan beslutet inte innebära "sådana olägenheter för markägarna att dessa överväger tillståndshavaren intresse av att arbetena kommer till stånd", skriver myndigheten i sitt beslut.

Provborrningarna får inte påbörjas förrän beslutet vinner laga kraft, skriver tidningen. Senare på torsdagen stod det klart att Lantbrukarnas riksförbund (LRF) överklagar beslutet till mark- och miljödomstolen.

Läs mer: Gruvföretag jagar vanadin till batterier

Tidigare har samma företag genomfört provborrningar utanför Hörby.

(Artikeln har uppdaterats)

Mer om: Vanadin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt