Kinesisk solcellsjätte tvingas stänga fabrik

2011-09-19 11:28  
Lokabefolkningens protester hjälpte, nu stänger kinesiska Jinko Solar fabriken. Foto: AP Photo/Scanpix

En av världens största solcellstillverkare, kinesiska Jinko Solar, tvingades stänga en av sina två stora fabriker i Kina efter att lokalbefolkningen slagit larm om gifter I vattnet.

Jinko Solar har mer än 10 000 anställda i två stora, helintegrerade solcellsfabriker i Kina som tillverkar hela kedjan från kiselråvara till wafers, solceller och moduler.

Jinko Solar uppger på sin hemsida att produktionen i år motsvarar 1,5 GW solcellseffekt.

Nu har den ena fabriken stängt, den i Haining söder om Shanghai, efter en tre dagar lång protestaktion från Hainings invånare.

De anklagar Jinko Solar för att ha förgiftat vattnet i floden med omfattande fiskdöd som följd.

Protesterna blev våldsamma med angrepp på fabriksbyggnaden och tjänstebilarna på parkeringsplatsen, rapporterar BBC News.

Efter att polisen tagit i med hårdhandskarna och stoppat protesterna stängde Jinko Solar-ledningen fabriken och bekräftade att det skett en olycka.

Förklaringen skulle vara att ett stort förråd av fluroid, som används som råvara i tillverkningen av solcellerna, hade förstörts av det våldsamma regnovädret i augusti.

Fluoriden hade förvarats utomhus under presenningar, men plastskydden hade blivit förstört och kemikalierna hade följt med regnvattnet ut i floden.

Representanter för Jinko Solar säger till pressen att man kommer att städa upp området och se över produktionsprocessen och fabrikens utsläpp av rökgaser och vatten som används till tillverkningen.

Jinko Solar har sitt huvudkontor i affärsdistriktet Pudong i Shanghai och tio försäljningskontor i Europa och USA.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Solceller Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt