Energi

Kinas rymdreaktor slår Nasa med hästlängder

En visualisering av hur Nasas reaktor avsedd för månen eventuellt skulle kunna se ut. Foto: Nasa

Nasas kärnreaktor avsedd för månen ska ha en effekt på minst 40 kW. Men Kina bygger redan sin egen version – planerad att vara betydlig större.

Publicerad

Tillsammans med USA:s energidepartement har Nasa inlett upphandlingen av en kärnreaktor för månen. Den ska ha en effekt på minst 40 kW och ha en drifttid på minst tio år.

Samtidigt meddelar South China Morning Post att det kinesiska rymdprogrammet nu bygger en 1 MW-reaktor för månen samt Mars, rapporterar Interesting Engineering.

Prototypen uppges, enligt South China Morning Post, stå färdig och vissa komponenter till den slutgiltiga reaktorn ska redan vara tillverkade.

Kinas rover Yutu 2, som landade på månen 2019, var utrustad med en liten radioisotopgenerator, en termoelektrisk generator driven av energi från radioaktivt sönderfall – liksom många av Nasas och Esas rymdsonder har varit.

Enligt South China Morning Post finns det en oro för att Kina saknar lagar eller ens ett officiellt regelverk om en eventuell sanering av radioaktivt material vid en havererad uppskjutning.

Nasa: Reaktor på månen 2030

Artemisprogrammets astronauter är tänkta att landa på månen 2025, men enligt Live Science har Nasa satt den lite mer töjbara målsättningen att en reaktor ska finnas på plats till 2030.

Enheten är tänkt att driva livsuppehållande system samt ladda rovers och ska räcka till för att genomföra experiment. Av förklarliga skäl är begränsningarna för vikt och storlek strama. Reaktorn måste rymmas i raketens lastutrymme på 4x6 meter, och den får inte väga över 6 ton.