Energi

Kina samlar glaciärvatten i jättereservoarer

Foto: Colourbox

Den kinesiska provinsen Xinjiang planerar att bygga 59 jättereservoarer för att ta tillvara på smältvattnet från de glaciärer som krymper i allt snabbare takt.

Publicerad

Xinjiang i västra Kina har några världen högsta bergstoppar och största glaciärer. En av dem, Urumqi No1, ligger på 3 800, har minskat i volym med 20 procent sedan 1962, enligt ett kinesiskt forskningsinstitut. För några veckor sedan varnade kinesiska forskare för att glaciärerna i området krympt ”oroande snabbt”, enligt den brittiska tidningen Guardian – som citerar kinesiska forskare och tidningen Beijing News.

Av Kinas provinser är Xinjiang särskilt beroende av vatten från glaciärer som alltid fungerar som ständiga som ständiga reservoarer. Men Xinjiang har blivit mer och mer drabbat av den globala uppvärmningen, enligt kinesiska forskare. Medeltemperaturen är den högsta i hela Kina. Trots det råder ingen vattenbrist – inte ännu. Det beror delvis att regnandet i provinsen ökat. Men på sikt är man beroende av vattentillförseln från glaciärerna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här