Kevlar gör batteriet brandsäkert

2015-01-28 10:39  

Ett membran av kevlar kan vara lösningen på bränder i litimjonbatterier. Nu tar amerikanska forskare tekniken till marknaden.

Litiumjonbatterier används i allt från mobiltelefoner och elbilar till Boeing 787 Dreamliner. De har hög energitäthet, låg vikt och snabb laddning. Men det finns en stötesten – brandrisken.

Nu presenterar en amerikansk forskargrupp vid University of Michigan ett nytt sätt att minska risken för brand: ett membran av aramidfibrer, mer känt under varumärket Kevlar, mellan elektroderna. Alla litiumjonbatterier har membran som ska släppa igenom litiumjoner men blockera elektroner. Haken är att litiumatomer kan bilda utväxter från elektroderna som kallas dendriter. Och om hålen i membranen är tillräckligt stora så kan dessa dendriter ta sig igenom membranet och orsaka kortslutning. Men det nya kevlarmembranet har porer som är så små, cirka 15 till 20 nanometer i diameter, att dendriterna inte kan passera.

I en vetenskaplig artikel i Nature Communications beskriver forskarna hur de lyckats skapa membranen genom att lägga kevlarfibrer på varandra i tunna skikt.

Metoden gör att fibernas molkyler hålls uttöjda, vilket krävs för att litiumjonerna fortfarande ska kunna passera.

Forskarna har startat företaget Elegus Technologies för att ta tekniken till marknaden. Målet är att starta produktion i slutet av nästa år. Trettio potentiella kunder har redan beställt provexemplar av materialet, enligt forskarna.Följ Ny Teknik på Facebook!

Charlotta von Schultz

Mer om: Kevlar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt