Katten, vilket snålt hus

2009-02-17 23:00  
Grafik: Jonas Askergren

Karin Adalberth frös sig genom tonåren i familjens dragiga och energislukande 30-talsvilla. Nu bygger hon sitt drömhus, som ska vara både varmt och så snålt att hon kan sälja el till nätet.

För att nå sitt mål har Karin Adalberth använt sig av det senaste inom miljötekniken. Samtidigt försöker hon spara energi i varenda vrå av den 150 kvadratmeter stora villan. Därför blev det inte något akvarium till dottern Mikaela, 6 år.

- Pumpar och belysning drar ju 500 kWh om året, säger Karin Adalberth.

För att blidka dottern skaffade föräldrarna i stället katten Voffi. Den ger sitt lilla bidrag till uppvärmningen av huset - och håller dessutom råttorna borta.

Villan - som just nu byggs i Åkarp, mellan Malmö och Lund - är summan av den kunskap som Karin Adalberth samlat på sig som doktor i byggnadsfysik och som teknisk konsult.

Tanken är att huset ska producera mer el än det förbrukar. Därför har familjen skaffat dubbla abonnemang hos elbolaget Eon - ett för inköp, ett för försäljning.

- Vi räknar med att få ett överskott på 1500 kWh per år, säger hon.

Vad får du för reaktioner?
- Det finns ett stort intresse för projektet, men också en stor skepsis inom till exempel byggbranschen. Vi använder befintlig teknik och nya konstruktioner, och det är inte alla som tror att den kombinationen räcker för spara så mycket energi, säger Karin Adalberth.

Kan vem som helst bygga ett sådant här hus?
- För ett halvår sedan hade jag svarat ja, i?dag säger jag nej.

Varför det?
- Ska du bygga på det här sättet krävs det en hel del kunskaper om byggnads- och installationsteknik. Dubbel isolering i ytterväggarna kräver exempelvis bra ventilation, att du kontrollerar fuktkvoten i trävirket före inplastningen och att du minimerar träreglar, infästningar och andra köldbryggor - annars kan du snabbt få problem med fukt och att huset läcker energi.

150 kvadratmeter - noll kronor i driftskostnad

* Boyta: 1,5 planshus på 150 kvm.
* Material: trästomme och fasad med puts på cementskiva.
* Värmebehov: 3?000 kWh om året, varav hälften går till uppvärmning och hälften till varmvatten.
* Huspris (inkl tomt och anslutningsavgifter): 4,3 miljoner kronor.
* Merkostnad för plusenergitekniken: cirka 800?000 kronor.
* Driftskostnad för energi, per år: nästan 0.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt