Kärnkraft lockar unga ingenjörer

2009-04-28 23:00  
20 år gammal flyttade Sara Changizi ensam från Teheran i Iran till Stockholm. Att hon valde just Sverige beror på att hon trodde på en framtid som kärnfysiker här. Foto: Mikael Wallerstedt

Kärnkraft är inne bland unga ingenjörer. Till en ny traineeutbildning slåss hundratals sökande om 25 platser. Även högskolorna har lätt att hitta studenter till sina nya kärnteknikprogram.

Kärnkraftsindustrin skriker efter personal. I höst startar därför konsultföretaget ÅF Nuclear ett nytt traineeprogram med kärnteknik i fokus. Och intresset är stort.

- Vi har fått in ett par hundra sökanden till de 25 platserna, så man kan lugnt säga att ingenjörerna är intresserade, säger Viktor Svensson, informationschef på ÅF.

Även på högskolorna är suget efter kärnkraftsutbildningar stort.

Totalt har drygt 200 sökt till en ny masterutbildning som Chalmers startar i höst

i samarbete med Eon.

- Vi har budgeterat för 25 platser och de fyller vi lätt, dels med svenska, dels med internationella studenter, säger Anders Nordlund, föreståndare för nukleär teknik på Chalmers.

KTH och Uppsala universitet har också hakat på trenden och erbjuder nya utbildningar för dem som är intresserade av kärnkraft. På KTH finns 40 platser på den kärntekniska utbildningen som startade 2007.

- Vi har 67 förstahandssökanden nu och det är ungefär som det brukar, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik.

Sara Changizi har drygt ett år kvar på sin utbildning i teknisk fysik med kärnkraftsteknik på KTH och kan se ljust på karriärmöjligheterna.

- Jag brinner för energifrågor, och kärnkraft är svaret på hur klimatfrågan ska lösas, säger hon och berättar att hon anat att det inom en inte alltför avlägsen framtid skulle komma ett beslut om att åter få bygga kärnkraft.

- Jag har aldrig trott att man skulle stänga alla kärnkraftverk, utan att de gamla reaktorerna måste ersättas.

Sara Changizi vill jobba antingen med reaktorsäkerhetsfrågor eller med att utveckla fjärde generationens reaktorer. Men först måste hon göra sitt exjobb.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt