Kablar till tusen i Karlskrona

2009-02-19 10:19  

Mitt i lågkonjunkturen är det full fart i ABB:s kabelfabrik på Verkö i Karlskrona. I sommar kommer fabriken att sätta rekord i leveranser.

Då avslutas flera stora kabelprojekt med att ett dussin stora fartyg lägger till i Karlskrona för att hämta mer än 90 mil kabel.

- Första leveransen blir i mitten av april, sedan kommer de andra slag i slag fram till mitten av augusti, säger Lars G Carlsson, platschef i Karlskrona.

Först lastas en av fyra delar till den stora Brit Ned-länken Det är en 260 kilometer lång land- och sjökabel för högspänd likström (hvdc), med en kapacitet på 1000 MW. Den ska göra det möjligt att handla med energi mellan Storbritannien och Nederländerna.

Den andra större leveransen är en kabel för högspänd likström som kommer att sammanlänka näten i östra och västra Danmark.

Den 58 kilometer långa kraftlänken, med en kapacitet på 600 MW, ska läggas under vatten på en 32 kilometer lång sträcka över Stora Bält och under jord den resterande delen.

Dessutom ska fabriken i Karlskrona leverera kabel till vindkraftsprojektet Nord Eon 1. Beställningen gäller ABBs vidareutveckling av likströmstekniken (hvdc light), som ska koppla samman världens största havsbaserade vindkraftpark, totalt 80 vindkraftverk, med det tyska elnätet.

Två mindre order lämnar också Karlskrona under sommaren: en kraftlänk till en ny flytande oljeborrplattform i Nordsjön och en länk till vindkraftparken Rödsand 2.

Det är den rekordstarka orderingången under 2007 och i början av 2008 som fortfarande håller ABBs personal sysselsatt. Men när de gamla beställningarna är klara gäller det för ABB hitta nya.

- Vi har många offerter ute, men det tar längre tid att komma till avslut. Kunderna väntar längre med att bestämma sig och har svårare att hitta finansiering, sa ABBs sverigechef Sten Jakobsson när koncernen nyligen presenterade sitt bokslut för 2008.

Jonas Hållén

Mer om: Kabel ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt