Jetbränsle ur soldriven reaktor

2014-04-29 11:23  
Schematisk bild av reaktorn Foto: Solar-Jet

Flygfotogen framställd av vatten och koldioxid i en soldriven reaktor är resultatet av det europeiska energiprojektet Solar-Jet.

Det EU-stödda projektet, där både industri och högskolor ingår, meddelade på måndagen att man har utvecklat hela kedjan för att kunna framställa flygfotogen ur vatten och CO2 med hjälp av en soldriven redox-reaktor.

Man använder koncentrerat solljus för att förvandla CO2 och vatten till en syntesgas i en reaktor med metalloxidbaserade material vid hög temperatur. Syntesgasen, en blandning av väte och kolmonoxid, omvandlas slutligen till fotogen med kommersiell Fischer-Tropschteknik.

Solar-Jet påpekar att även om den soldrivna redox-cykeln för syntesgasproduktion ännu är i början av sin utvecklingsfas som börjar stora energiföretag som Shell att testa omvandling av syntesgasen till fotogen. Metoden kan även användas för framställning av exempelvis syntetisk diesel och andra bränslen.

Fördelen med att använda Fischer-Tropschframställd flygfotogen är att metoden redan är godkänd för användning i kommersiella flygplan.

Professor Hans Geerlings vid Shell kommenterar att även om enskilda steg i processen har testats förr så är det första gången som metoden har prövats för hela tillverkningskedjan.

- Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med våra projektpartner i det utvecklingsarbete som nu behöver utföras inom detta lovande energiprojekt.

Bland övriga deltagare i projektet märks Bauhaus Luftfart (Airbus, Liebherr, MTU m fl), ETH Zürich, DLR och Arttic. Projektet startade i juni 2011 och finansieras av EUs sjunde ramprogram.

Se kort video från Solar-Jet om principen

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Jetbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt