Japan satsar på kärnkraft i Vietnam

2011-09-29 09:48  

Efter problemen med kärnkraft på hemmaplan satsar japanska kärnkraftintressen nu på Vietnam.

På onsdagen undertecknades ett avtal mellan Japan Atomic Power Co och Vietnam Electricity Holding Co om att utreda förutsättningarna för att bygga två reaktorer Ninh Thuan i södra Vietnam.

Det japanska företaget ska undersöka geologiska och klimatologiska förhållanden och uppskatta de kommersiella möjligheterna. Japanska staten stöttar projektet. De båda länderna kom i oktober förra året överens om Japan ska förse Vietnam med kärnkraftverk.

I dag torsdag väntas ytterligare en japansk aktör skriva kontrakt om deltagande i den vietnamesiska kärnkraftsatsningen. Det är International Nuclear Energy Development of Japan, som bildades i oktober förra året av ett antal japanska energiföretag och tillverkare av kärnkraftanläggningar.

Japan Atomic Power Co driver två kärnanläggningar i Japan. Företaget ägnar sig uteslutande åt kärnenergi. Det ägs av sex stora energibolag där Tokyoregionens omtalade energibolag Tepco är största ägare med 28 procent av aktierna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tepco Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt