IVA: Sverige kan tvingas stänga ner vattenkraft

2014-01-03 12:13  

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA är starkt kritiskt till regeringens förslag att miljöpröva all gammal vattenkraft.<br/> – I värsta fall skulle förslaget kunna innebära att man tvingas stänga ner 11-13 TWh, och det vore olyckligt, säger IVA:s projektledare Jan Nordling till Ny Teknik.

Bakgrunden är regeringens förslag att alla vattenkraftverk som byggts innan den nuvarande miljöbalken trädde i kraft 1999 ska genomgå en helt ny prövning av tillstånd och villkor. Meningen är att även vattenkraften ska anpassas efter det nuvarande regelverket, trots att nästan all vattenkraft byggdes ut före 1999.

– Det är inte rimligt att nu pröva gammal vattenkraft som om man skulle bygga den på nytt. Som det nu är går det inte att överblicka konsekvenserna. En ändrad lagstiftning skulle dessutom behöva tolkas på länsnivå, säger Jan Nordling.

Problemet som IVA ser framför sig är att om man i dag skulle söka tillstånd för att bygga ett gammalt vattenkraftverk så skulle man kanske inte få det. Och den yttersta konsekvensen av att göra en nyprövning av ett gammalt vattenkraftverk vore att man fick stänga det och återställa naturen som den var innan. Resultatet kan bli att Sverige tvingas stänga ner 11-13 TWh vattenkraft.

– Det är mer än dubbelt så mycket som den samlade vindkraften i dag, och det vore mycket olyckligt säger Jan Nordling.

IVA påpekar i sitt remissvar att man givetvis ställer sig bakom ambitionen att vattenverksamheten ska bedrivas på ett miljöriktigt och hållbart sätt i förhållande till lagar och föreskrifter, men att regelverk och åtgärder måste stå i proportion till miljönytta och möjligheterna att återställa eller anpassa verksamhet som påverkat naturtillståndet, i vissa fall mer än 100 år.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL