Ikea vill göra grön teknik folklig

2008-08-19 23:00  

- Miljöteknik i dag är ofta både för dyr och för dålig. Vi tror att Ikea kan hjälpa till att få fram bättre och billigare miljöprodukter, säger Johan Stenebo, chef för möbeljättens nya investeringsbolag Ikea Greentech.

På initiativ av Peter Kamprad, en av Ikeagrundaren Ingvar Kamprads tre söner, har tre av Ikeagruppens koncernbolag gått in med 500 miljoner kronor i en ny riskkapitalsatsning för att få fram ny miljöteknik inom fem prioriterade områden:

* Solpaneler

* Nya ljuskällor

* Nya produktionsmaterial

* Energibesparing

* Vattenbesparing

- Vi hoppas att vi kan få fram mycket bättre och billigare solpaneler, vattenbesparingsteknik och produkter än vad som går att köpa på marknaden i dag, säger Johan Stenebo.

Han har en 20-årig Ikea-karriär bakom sig, bland annat som Kamprad-assistent. Och han vet hur han ska kunna väva in hela Ikeakoncernen i den nya greentech-satsningen, inte bara varuhusförsäljningen.

- Vi vill kunna klä in många av våra 270 varuhus i 35 länder med solpaneler, komma med klimatsmarta lösningar till alla våra 1 300 underleverantörer i mer än 50 länder och billiga och bra produkter till alla våra varuhuskunder, mer än en halv miljard per år, säger Johan Stenebo och fortsätter:

- Våra underleverantörer finns oftast i solrika länder där det är brist på vatten. Vi måste kunna hjälpa dem med till exempel billig solenergi och snål vattenförbrukning.

Redan under hösten räknar Johan Stenebo med att kunna presentera sin första investering. Totalt räknar han med att ha en "portfölj" på upp till tio unga teknikbolag inom två år.

- Vi kommer inte att äga mer än 20 procent i något av bolagen, men vi kommer att vara väldigt aktiva i styrelsen och verksamheten.

Ikea Greentech vill vara ett komplement till riskkapitalmarknaden, inte en konkurrent.

- Miljöteknikbolagen behöver mer kapital och där kan vi alla hjälpa till, säger Ikea-chefen.

Till skillnad från traditionella riskkapitalbolag finns kunnandet och nätverket inom Ikea-koncernen.

- Vi har en hygglig kompetens när det gäller att bygga upp en produktions- och distributionsapparat. Det kommer våra portföljbolag till godo, säger Johan Stenebo.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt