Högre elpris när Sverige delas upp i zoner

2010-05-25 13:32  
Så delas Sverige in i fyra områden

I dag beslutade Svenska kraftnät att Sverige ska delas upp i fyra olika områden, med olika elpriser.

Ändringen ska träda i kraft 1 november 2011 och kan innebära ett högre pris för många svenska konsumenter.

Prisområdena ska göra marknaden mer effektiv och skapa ett jämnare flöde i det svenska elsystemet, hoppas Svenska Kraftnät (SVK).

Men förslaget presenterades i oktober förra året möttes det av stark kritik från elbranschens organisation Svensk Energi.

- Den omedelbara följden blir högre priser i södra Sverige och lägre i norra Sverige. Uppemot 90 procent av de svenska elkunderna riskerar därför att få högre elräkningar. Detta drabbar även stora delar av basindustrin, sa Svensk Energis vd Kjell Jansson.

Jonas Borgardt, vd på Elverket Vallentuna, anmälde SVK till EU:s konkurrensmyndigheter. Han menar att de nya områdena kommer att leda till att elpriserna i södra Sverige stiger med 4-5 öre per kWh och att stora bolag som Vattenfall, Fortum och Eon gynnas på bekostnad av de små elhandlarna.

Simuleringar från en branschutredning 2005 pekar på att prisområdena kan innebära en prisskillnad på cirka 0,5 öre per kWh mellan den nordligaste och sydligaste delen av Sverige.

Det är dock en siffra som kan variera kraftigt, beroende på temperatur, nederbörd och hur många kablar som är i drift, enligt Niklas Kallin på SVK.

- Prisskillnaden är svår att uppskatta. De 5 öre som förekommit i debatten låter ganska högt, men kan inte uteslutas, sa han till Ny Teknik i december förra året.

Det var regeringen som i början av 2009 gav Svenska kraftnät uppdraget att dela upp Sverige i olika prisområden. SVK presenterade sitt förslag med fyra områden i oktober förra året.

I april samma år kritiserade EU- kommissionen SVK för att bryta mot EUs konkurrensregler genom att minska på exporten av el till förmån för svenska elkunder.

När SVK lämnade sitt färdiga förslag förra hösten började EU-kommissionen granska det. I april i år slog kommissionen fast att prisområdena bidrar till att Sverige inte längre bryter mot konkurrensreglerna.

 

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt