Haveri i dansk vindkraftspark hade kunnat undvikas

2016-01-26 13:52  
Foto: Alamy

En vindkraftspark på danska Samsø drabbades av ett haveri som helt hade kunnat undvikas. Felet i konstruktionen var känt sen tidigare, men ägarna informerades inte.

Det är danska Ingeniøren som rapporterar om hur vindkraftverkens tillverkare, Bonus - som i dag ägs av Siemens - redan 2003 kände till problem med verkens konstruktion. Hade ägarna till vindkraftsanläggningen Paludans Flak på Samsø informerats hade haveriet som förra året drabbade anläggningen gått att undvika.

Bonus har i efterhand förstärkt flera av de vindkraftverk som tillverkats mellan år 2000 och 2003, så att toppkonstruktionen blivit mer stabil. Men detta gjordes inte på vidkraftverken på Samsø.

Nu ska dock en översyn göras, Peggy Friis vid Enegistyrelsen säger till tidningen att Siemens kommer att: "kontrollera samtliga verk med effekterna 1,3 MW, 2,0 MW och 2,3 MW och avlägga statusrapport om arbetet en gång i veckan". Resultatet av denna inventering kommer sedan att avgöra om ytterligare åtgärder krävs.

På Ingeniørens webbplats finns en grafik som visar problemet i verkens konstruktion.

   

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL