Energi

Här läcker fjärrvärmen

Fjärrvärmeläcka vid röd markering.

Var finns läckorna i fjärrvärmenätet? Och hur allvarliga är de? En automatisk analys av flygfotade ir-bilder ger svaret.

Publicerad

Göteborg Energi har fått hjälp att hitta läckorna i sitt fjärrvärmenät med en ny analysmetod.

– Vi arbetade tidigare på Foi med att utveckla teknik för att leta minor i Kroatien. Den metoden använder vi nu i större skala, säger Stefan Sjökvist, vd för utvecklingsföretaget Termisk Systemteknik i Linköping.

Företaget har flugit över Göteborg med en värmekamera, som mäter temperaturskillnader i markytan med 0,02 grads noggrannhet. Sedan har 40 000 ir-bilder pusslats ihop till en geometriskt korrekt karta. Över kartan överlagras fjärrvärmenätets kulvertar. Det är de blå strecken i bilden.

Alla avvikelser i temperatur upptäcks därefter av företagets algoritmer. Falsklarm som bilar rensas bort. Resultatet visas som röda och gröna markeringar där formen kan avslöja om det är en vattenläcka eller om isoleringen är skadad.

– Vi har funnit läckage som är flera år gamla tack vare denna teknik, säger Lennart Hansson på Göteborg Energi i ett uttalande.

Enligt Termisk Systemteknik kan energibolag spara miljontals kronor på att hitta läckorna på ett effektivare sätt.

– I dag görs arbetet delvis manuellt genom att man går runt och lyfter på brunnslock för att se om det runnit ut vatten säger Stefan Sjökvist.

Göteborgs Energi, som är företagets första kund, har deltagit i ett treårigt utvecklingsprojekt. Nu vill Termisk Systemteknik locka nya kunder bland stora nätägare.

– Det är ett stort tekniksprång för bolagen, men vi får väldigt positiv respons, säger Stefan Sjökvist.