Här blir koldioxid bränsle

2016-08-02 13:59  
I simulerat solljus omvandlas här koldioxid till ett syntetiskt bränsle. Foto: University of Illinois

Med en ny metod kan solljus omvandla koldioxid till bränsle.

Forskare vid University of Illinois i Chicago har utvecklat en metod för bränsleframställning som påminner om växternas fotosynstes. Det är en ny typ av solcell som i stället för att göra ljus till elektricitet konverterar atmosfäriskt koldioxid till ett kolvätebaserat bränsle med solljuset som enda energikälla, skriver universitetet

Men till skillnad mot växterna som tillverkar socker av energin från solljuset producerar den nya solcellen ett syntetiskt bränsle bestående av vätgas och kolmonoxid som kan brännas direkt eller omvandlas till andra sorters bränsle som diesel.

I processen används en nanoförening kallad ”transition metal dichalcogenides", TMDC, som aktiv katalysator vilken bryter ner koldioxidens kemiska bindningar. I experiment har forskarna visat att deras metod är 1 000 gånger snabbare än konventionella katalysatorer till en tjugondel av kostnaden.

Det innebär att priset för bränsleframställningen blir ungefär det samma som för tillverkning av vanlig bensin.

Vid sidan av att producera bränsle kan metoden även avlägsna stora mängder koldioxid från atmosfären.

Då planeten Mars atmosfär till stora delar utgörs av koldioxid kan de nya solcellerna dessutom  bli en energikälla för framtida expeditioner dit.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt