Här är framtidens vindkraftsbjässe

2009-02-02 14:08  
Nova Offshore Aerogenerator är utvecklat av Wind Power Limited och generatorn konstruerad av David Sharpe. Foto: Ill: Grimshaw Architects

Som ett gigantisk, v-formad torkställning höjer sig den brittiska vindkraftsbjässen Nova 120 meter över havet med fartygen som små fluglortar intill. Men än så länge bara på ritbordet.

Allting på Nova är extremt – den vertikalaxlade designen men sina v-formade vingar liknar inte något annat och den kraftfulla turbinen som får en effekt på hela 9 MW är tre gånger så stor som de hittills största havsbaserade vindkraftverken.

Höjden är ungefär som Kista Science Tower men något lägre än Kaknästornet. Novas stora svepyta gör kraftverket också mer "radarvänligt" än traditionella kraftverk med propellrar.

- Vertikalaxlade vindkraftverk kan vara det genombrott som havsbaserad vindkraft behöver – säkrare drift, färre rörliga delar och lägre reparationskostnader genom att turbinen ligger på havsnivå, skriver Nova-projektet i sitt presentationsmaterial.

Novaprojektetär ett samarbete mellan en rad privata och offentliga företag, forskningsinstitut och myndigheter i Storbritannien.

Projektet har fått grönt ljus av Storbritanniens minister för uthållig energiutveckling och energi-innovationer Lord Hunt. Novaprojektet kommer att en budget på drygt 1 miljard pund motsvarande 12 miljarder kronor.

Målet - 1 GW vindkraftspark 2020
Tre tekniska universitet är involverade i projektet, Cranfield, Scheffield och Strathclyde.

Generatorn, som har utvecklats av Wind Power Limited, har en helt ny rotorkonstruktion, ritad av flygingenjören David Sharpe.

Men det kommer att ta sex år innan man byggt en tillförlitlig demonstrator som kan testas i verklig havsmiljö.

Och inte förrän 2020 räknar man med att nå målet – en vindkraftspark med en effekt på hela 1 GW elektrisk ström.

Vertikal Wind testar i Falkenberg
I Sverige är det Uppsalaforskarna Mats Leijon och Hans Bernhoff som gjort de största utvecklingssatsningarna när det gäller vertikal vindkraft.

De har ett doktorandprogram inom vertikal vindkraft och de har bildat företaget Vertical Wind för kommersialisering av sin teknik.

I höstas kröntes deras forskningsansträngningar med ett större projekt i Falkenberg i samarbete med Eon och Falkenberg Energi.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt