Gammal plast blir syntesgas

2016-05-30 14:48  
Ecoloops pilotanläggning i Bad Harzburg för omvandling av plastavfall till syntesgas. Foto: Bine

Plastavfall är utmärkt som råvara vid syntesgasframställning visar ett nytt pilotprojekt. Kalk spelar en avgörande roll i processen.

Även om plast har högt energiinnehåll bildas vid förbränning, exempelvis av pvc, olika hälsovådliga föreningar som kan lagras i naturen.

En annorlunda metod att ta hand om plastavfall prövas nu i Tyskland där företaget Ecoloop GmbH med stöd av tyska forskningsministeriet behandlar olika typer av plastavfall, såväl gammal plast som rester vid nyproduktion, i en schaktugn och med tillsatser av kalk.

Plastavfallet blandas med grov kalk i processerna, exempelvis pyrolysering. Kalken fungerar då som dels bulkmaterial från syntetmaterialen, som katalysator för processen och som bindemedel för skadliga ämnen. Inga rökgaser uppstår i processen.

Processen är speciellt lämpad för problemavfall som klorhaltiga syntetmaterial, förorenad jord och elektronikskrot med syntetmaterial.

Kalk binder halogen och andra skadliga ämnen, men även metaller ur elektronikskrot. Dessa kan senare avskiljas och återanvändas.

I processen bildas syntesgas som kan användas för framställning av kemiska ämnen men även användas som motorgas.

I den första stora anläggningen som Ecoloop byggt i Bad Harzburg kan upp till 50000 ton plastavfall om året behandlas.

Mer om försöken här.

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Syntesgas Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt