Energi

"Fullt möjligt stoppa brunkolsförsäljningen"

Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT Foto: TT

Imorgon tisdag hålls riksdagsdebatt om Vattenfalls brunkolsverksamhet, och enligt både riksdagspartier och juridisk expertis står det regeringen fritt att stoppa försäljningen.

Publicerad

Imorgon tisdag hålls en riksdagsdebatt om Vattenfalls brunkolsverksamhet, på begäran av Vänsterpartiet som vill att den ska läggas ned istället för att säljas. Att sälja den till ”skurkföretaget” EPH skulle innebära att ”en oseriös köpare får fortsätta att bryta och elda kol, och öppna nya kolgruvor. Det vore ett gigantiskt klimathaveri”, skriver partiledaren Jonas Sjöstedt i en debattartikel i Aftonbladet.

Greenpeace har granskat EPH och dess finansiella partner PPF Investments, och konstaterat en rad tveksamheter.

Bland annat ägs bägge bolagen av olika brevlådeföretag i så kallade skatteparadis. EPH saknar hållbarhetspolicy och PPF saknar årsredovisningar. Bägge bolagen har dömts för hindrande av en korruptionsutredning, de ”smiter från ansvaret att återställa marken vid gruvor”, och de uppfyller inte OECD:s grundläggande riktlinjer för multinationella bolag.

Att sälja brunkolsverksamheten till EPH och PPF skulle enligt Greenpeace strida mot regeringens egna riktlinjer, som anger att ”bolag med statligt ägande ska agera föredömligt inom området hållbart företagande.”

Regeringspartierna, S och MP, uppger att ägardirektiven till Vattenfall tvingar regeringen att sätta affärsmässigheten i första hand. Och att det inte finns riksdagsmajoritet för att ändra ägardirektiven.

Men enligt en rundringning som TV4 Nyheterna gjort, anser samtliga övriga riksdagspartier att regeringen mycket väl kan stoppa försäljningen.

– Det finns inget hinder att inte sälja, det är upp till bolagets styrelse och regeringspartierna att besluta om. Det här är bara en förevändning från Miljöpartiet, säger Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet, till TV4 Nyheterna.

Flera juridiska experter håller med. Bland annat har Joakim Nergelius, professor i konstitutionell rätt vid Örebro universitet, sagt till TT att regeringen skulle kunna ändra ägardirektivet utan att ta frågan till riksdagen.

Och Daniel Stattin, professor i associationsrätt vid Uppsala universitet, menar att redan de befintliga ägardirektiven gör det möjligt att stoppa affären.

– Min slutsats är att regeringen har ett ganska stort utrymme att agera, säger Stattin till TT.

Vattenfalls brunkolsförsäljning

I april kom Vattenfall överens med tjeckiska EPH och PPF Investments om en försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland.
Vattenfall uppger att affären tvingar dem till en nedskrivning på mellan 22 och 27 miljarder kronor, men att nedskrivningen blir ännu större om försäljningen uteblir.
Regeringen ska fatta beslut i frågan senast den 9 juli.