Fukushima 3 täcks över

2012-11-22 12:48  
Tepcos grafik visar hur den tänkta inneslutningen ska se ut. Foto: Tepco

Tepco har presenterat planer för att täcka över reaktor 3 i Fukushima Daiichi. En stålram med en fasad av plåt ska resas runt byggnaden.

Skalet ska skydda byggnaden från väder och vind och hindra radioaktiva partiklar från att sprida sig under rivningsarbetet. En separat del av byggnaden ska rymma en kran som ska användas till att flytta bränsleelementen från bränslebassängen, som i dag är full av betongrester och bråte, till slutförvaringskärl. Det kommer inte att ske förrän 2014, enligt Tepco.

Den delen av skalet blir 54 meter hög och 57 meter lång och kommer inte att vara fäst vid den gamla reaktorbyggnaden. I stället vilar det på marken och turbinbyggnaden på andra sidan reaktorhallen.

Konstruktionen kan inte påbörjas förrän reaktor 3 rensats från bråte. Den vätgasexplosion som förstörde anläggningen kort efter tsunamin 2011 raserade byggnaden ner till reaktorhallens golv. Det är täckt av betongrester, förvridna stålbalkar och trasiga maskiner.

Reaktor 1 har redan täckts av ett tältliknande material som ska stoppa spridning av damm, och arbetet med att täcka reaktor 4 har påbörjats.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt