Fortum och Seabased planerar <br></br>världens största vågkraftspark

2009-02-17 13:41  

Fortum och Seabased vill installera 500 vågkraftsverk med Seabased nya ringbojar utanför Lysekil. Det skulle bli världens största vågkraftspark och kickstarten för en ny svensk exportindustri.

- Det är fortfarande en chansning, men vi bedömer vågkraften så intressant att vi nu vill pröva en vågkraftsanläggning i full skala, säger Göran Hult, chef för Fortums vattenkraft, till Ny Teknik.

Energijätten Fortum och energiteknikföretaget Seabased Industry lämnade i går in en gemensam intresseanmälan till Energimyndighetens nya "utlysning" för demonstration och kommersialisering av andra generationens drivmedel.

Hela investeringen är beräknad till 250 miljoner kronor men Fortum söker 50 procent delfinansiering av Energimyndigheten.

Världens största vågkraftspark
Med 500 specialbyggda vågkraftverk placerade på havsbotten utanför Lysekil och Smögen i Bohuslän och 500 gula ringbojar av Seabased nya patenterade konstruktion skulle det bli världens i särklass största vågkraftspark med en sammanlagt effekt på 10 MW.

- Vi har inte riktigt på fötterna än när det gäller produktionsvolymer, men vi ser ändå en möjlighet att få det här projektet i hamn - om vi får bidrag till kostnaderna, säger Göran Hult.

Ny patenterad bojkonstruktion
- Det är få vågkraftsprojekt som klarar att både generera el ute till havs och få den upptransformerad och anslutningsklar till land, säger Billy Johansson, vd för Uppsalaföretaget Seabased Industry, till Ny Teknik.

Seabased har patent både på sin metod att generera el till havs och ta den in till land och på den nya ringbojen, som bättre tar vara på vågkraften.

- Vi har faktiskt patenterat själva systemet för att ta energin in till land i fler länder än var vi har övriga patent, säger han.

- Den nya bojen absorberar vågenergin bättre än den gamla i det område som har mest energiinnehåll över året och absorberar mindre av de övereffekter som kommer när bojen snabbt skall gå under vatten, säger Billy Johansson.

En ny exportindustri på västkusten
Billy Johansson säger att Seabased är långt framme i sina förberedelser för en fabrik i Lysekil som ska serieproducera vågkraftverk och bojar.

- Vi har redan en sammansättningsfabrik och planerar att bygga en större fabrik i närheten där vi ska tillverka det mesta som behövs, säger Billy Johansson.

I det första skedet räknar han med att komma upp i 10 aggregat per dygn och ha 250 anställda i fabriken och 600 totalt i företaget

- Vid full produktion kan vi göra 40 aggregat per dygn och ha 1 000 anställda i fabriken och 1 600 totalt i Seabased Industry. Och räknar vi in underleverantörer och servicebolag kommer vi upp i 4 000 nya jobb, säger Billy Johansson.

Många små generatorer på botten

Seabased lösning för att ta vara på energin i havsvågorna är att placera små, robusta, seriekopplade linjärgeneratorer i kluster direkt på havsbotten.

Till varje aggregat hör en boj som flyter på havsytan och som för statorn upp och ned i takt med vågornas rörelse.

I många andra vågkraftskonstruktionen är generator och annan teknik placerad i flytsektionen.

Varje aggregat i Fortums och Seabased planerade vågkraftspark är på 20 kW. Med 500 stycken kommer man upp i en effekt på 10 MW.

Den totala investeringskostnaden beräknas till 250 miljoner kronor, vilket ger en snittkostnad per aggregat på en halv miljon kronor per aggregat. Utslaget per kilowatt blir det 25 000 kronor.

- Det blir billigare i serieproduktion, men vi är ändå inte så långt ifrån att vi redan kan konkurrera med annan förnyelsebar energi, säger Billy Johansson, vd för Seabased.

- Vågenergi ska inte behöva ha några subventioner, när tekniken är klar, säger han till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Seabased Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt