Fortum går till botten med vågkraft

2007-10-25 15:06 Charlotta von Schultz  

Energibolaget Fortum har köpt in sig i AW-Energy, ett finskt företag som utvecklar teknik för att utvinna el ur vågor nere på havsbotten. Nu pågår tester utanför Portugals kust.

- Det som är spännande med den här tekniken är att man utvinner elen på botten, säger Petra Lundström, som är teknikchef på Fortum.

Hon berättar att tester har visat att den AW-Energys teknik är tåligare mot hårda stormar än andra vågkrafttekniker där bojar guppar på ytan. Den patenterade tekniken heter Waveroller och liknar mest en dörr som ligger med gångjärnen mot botten och svänger av och an. Den varken syns eller hörs från ytan.

AW-Energy testar nu en enhet som ger 10 kilowatt utanför den lilla staden Peniche i Portugal. Målet är att bygga ett pilotkraftverk på 1 megawatt under 2008-2009. Elen ska matas ut på det allmänna elnätet.

Tekniken skulle även kunna användas i Skandinavien. Fast knappast i Fortums hemland Finland.

- Finland har inte de bästa förhållandena för vågkraft. Men i Norge och på den svenska västkusten blåser det bra, säger Petra Lundström.

Det dröjer dock tills vågkrafttekniken kan införas på bred front.

- Vi talar om tiotals år. Men alla inser att nya energitekniker behövs, och det här är en långsiktig satsning, säger Petra Lundström.

AW-Energy grundades år 2002. Fortum har förvärvat 8,4 procent av företaget.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS