Försvarsmakten dementerar tester av saneringsmetod

2015-08-26 12:57  
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige Radio meddelade nyligen att Försvarsmakten ska testa en metod för att ta bort giftiga ämnen från brandskum från mark. Men det stämmer inte, säger Försvarsmakten till Ny Teknik.

I en webbartikel på Sveriges Radios hemsida  uppges att Försvarsmakten ska testa metoder för att rena marken från de giftiga ämnen som har spridits från brandsläckningsskum.

Men det stämmer inte, säger Folke Borgh, som intervjuades i radioinslaget:

- Det är en missuppfattning. Vi har inga planer på att testa det där. Inte i nuläget, säger han till Ny Teknik.

Svevias reningsmetod har tidigare presenterats i Ny Teknik och Folke Borgh uttryckte då måttligt intresse för den.

Inte heller i dagsläget ser Försvarsmakten någon anledning att börja testa Svevias reningsmetod, enligt Folke Borgh:

- Är det något vi har fått rekommendationer om tidigare så är det att man inte ska gräva i det här, för då riskerar man snarare att sprida föroreningarna mer. Det beror på hur ämnena är konstruerade, de rör sig om det blir vått, om man då har en stor grop och det börjar regna är risken att de sprider sig ännu mer. Det här är den gamla goda principen att man ska veta vad man gör innan man sätter igång, säger han.

Men hur ska ni veta det då?

- Det är väl som vanligt. Den som säger sig kunna lösa en fråga får visa att man kan det också, säger han.

Så ni vill ha mer bevis från Svevia att reningen fungerar storskaligt?

- Det skulle kunna vara en sådan variant, att Svevia får visa hur man i så fall kan eliminera den tidigare mycket tydligt bedömda risken att man snarare ökar spridningen genom att börja gräva. Det Svevia har gjort är i mycket liten skala. I vårt fall skulle det bli väldigt stora gropar. Det är hiskeliga mängder det handlar om, då är frågan om det ens fungerar i praktiken. Det måste vi veta innan vi sätter igång, säger Folke Borgh.

Flera platser i landet har förorenats av perfluorerade ämnen som bedöms komma från gamla brandsläckningsskum som bland annat har använts på Försvarsmaktens flygflottiljer. Både vatten och mark har drabbats.

Perfluorerade ämnen är långlivade i naturen och en del bryts inte ner alls. De misstänks också kunna ge skador på sköldkörtel, lever, immunförsvar och fortplantningsförmåga om de intas i höga halter under lång tid.

Linda Nohrstedt

Mer om: Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt