Forsmark får dispens att skippa syrgasen

2013-03-19 09:58  

Arbetsmiljöverket ger Forsmark dispens för att skippa andningsapparat trots att syrehalten ligger tre procentenheter under tillåtna gränsvärden.

– Beslutet var svårt. Det strider ju mot våra regler och vi har aldrig givit en sådan här dispens tidigare, säger Tommy Eriksson Wikén, sakkunnig på Arbets­miljöverket.

Personer som arbetar i lokaler där syrehalten ligger under 18 procent ska använda en andningsapparat, enligt arbetsmiljölagstiftningen. I elutrymmena på Forsmark 2 är syrehalten endast 15 procent, vilket innebär att drifts- och underhållspersonalen egentligen ska bära med sig sin andningsluft, precis som rökdykare. Men sådana tryckluftsapparater är tunga, otympliga och tar tid att ta av och på. Dessutom vistas personalen oftast bara korta stunder i lokalerna.

– Vårt mål är att bidra till en bra arbetsmiljö och i det här fallet gav skyddsutrustningen nya problem. Vi valde därför en pragmatisk lösning och gav en väldigt villkorad dispens, säger Tommy Eriksson Wikén.

Alla måste genomgå en läkar­undersökning innan de får grönt ljus för att arbeta i den syrereducerade miljön. Personer med symptom på lung-, hjärt- och kärlsjukdomar får inte vistas där. Inte heller rökare, gravida och ammande kvinnor.

Nästa steg är att utföra ett simulerat arbetspass i ett syresänkt testrum medan syrehalten i blodet mäts med en så kallad pulsoximeter. De som klarar kontrollerna får sedan arbeta upp till tre pass om vardera två timmar per dag i den syrefattiga miljön, maximalt 24 timmar i veckan.

Är det påfrestande för kroppen?

– Vi är fysiologiskt anpassade till en syrehalt på 21 procent, och personer som är gravida eller har hälsoproblem ska därför inte utsätta sig för det här i arbetslivet. För friska personer bedömer vi det inte som skadligt, men vi måste vara observanta, säger Tommy Eriksson Wikén.

Charlotta von Schultz

Mer om: Forsmark Brand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt