Flytande solpaneler på frammarsch

2016-05-23 07:44  
Foto: All Over Press

Flytande solpaneler lockar allt större intresse, i takt med att tekniken blivit billigare och bättre.

Japanska elektronikföretaget Kyocera har påbörjat arbetet med vad som enligt bolaget själv ska bli världens största flytande solkraftverk.

Panelerna ska flyta på Yamakuradammen i Japanska Chiba och dess 50 000 solpaneler på 180 000 kvadratmeter ska generera elektricitet till nästan 5 000 bostäder när det står klart 2018, skriver The Guardian.

I Europa är det brittiska jätteprojektet på Queen Elizabeth-reservoaren, nära flygplatsen Heathrow, i gång. Dess 57|000 kvadratmeter producerar el motsvarande elförbrukningen i 1|800 hem, skriver flera brittiska medier.

Enligt New York Times är intresset för flytande solpaneler växande, då mark på land ofta är dyrt och ofta har strängare lagar som berör byggen. Förespråkarna lyfter också fram att panelerna kan förhindra att vatten förångas och därmed motverka torka, liksom algblomning.

I Australien har ett bolag redan en flytande testanläggning i gång vid en vattenreningsanläggning, där lyfter företaget Infratech fram att själva vattnet som panelerna flyter på används för att kyla solpaneler, som annars riskerar att överhettas.

På vingården Far Niente i Kalifornien har 994 paneler varit placerade på pontoner på en bevattningsdamm sedan 2008. Greg Allen vid gården säger till New York Times att han och de andra var nervösa när de gav sig in i projektet. Men panelerna har sparat utrymme och producerar bra med el.

– Fiskarna är glada, grodorna är glada, och ankorna har kommit tillbaka. Det är en väldigt välmående damm, säger Allen till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt