Flera nya nanoprodukter varje vecka

2008-04-28 14:03  

Varje vecka kommer det ut 3-4 nya produkter baserade på nanoteknik. Tandkräm som ska bleka tänder med nanopartiklar av kalciumperoxid är ett av de senaste exemplen.

Antalet konsumentprodukter som innehåller ämnen som utvecklats med hjälp av nanoteknik ökar med 3-4 varje vecka. Det rapporterar den amerikanska organisationen Project on Emerging Nanotechnologies, PEN.

När PEN inledde sin inventering av nanoprodukter för två år sedan fanns 212 produkter på marknaden. Idag är antalet 609.

Listan domineras av smink, solkrämer och andra hygienprodukter inklusive nio tandkrämer.

Det vanligaste ämnet är bakteriedödande silver som finns i 143 produkter. Det näst vanligaste ämnet är kol i form av kolnanorör eller kolbollar. Därefter följer zinkoxid och titanoxid.

Myndigheter i flera länder oroas av den snabba ökningen av produkter baserade på nanoteknik. Den amerikanska senaten debatterar nu hur de årliga anslagen på omkring nio miljarder kronor till nanoteknikforskning ska inriktas framöver.

Den svenska kemikalieinspektionen kom i höstas med en rapport om nanotekniken risker. Där konstaterades att kunskapen om vilka risker det medför att till exempel andas in nanopartiklar är bristfällig.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL