Familjen lyckades CO2-banta 5,8 ton

2011-06-21 23:00  

Det uppmärksammade klimatprojektet är slut. Men Sveriges största koldioxidbantare tar med nya vanor till sitt gamla hem.

<p>Familjen Lindell är tillbaka i sin 70-talsvilla, efter ett halvår som testpiloter i projektet One Tonne Life. De nådde inte riktigt målet att sänka koldioxidutsläppen till ett ton per person och år.

Trots en miljödesignad trävilla med hypermodern maskinpark, elbil och en hel kader experter.</p> <p>Men de lyckades ändå koldioxidbanta dramatiskt: från 7,3 till 1,5 ton per person och år. Den tuffaste perioden liknar pappa Nils Lindell med att leva i klimatkloster. Kött, ägg och mejeriprodukter gick bort, liksom grönsaker som inte är i säsong.</p> <p>- Vi kunde varken fika ute eller äta på restaurang, utan fick ta med egen mat när vi lämnade klostret, säger han.</p> <p>Så extremt är familjen inte beredd att leva längre. Men Nils Lindell vill behålla delar av den nya livsstilen.</p>

<p>- Nu vet vi hur mycket vi påverkar med våra val, och en ny vana blir snabbt hemtam, säger han. </p> <p>Därför planerar han att fortsätta att åka kollektivt och samåka, semestra mer i Sverige och konsumera med större eftertanke. Även maten, en tung post i klimatbudgeten, påverkas. Det ska vankas mindre nöt- och lammkött än förr, blandas linser i köttfärssåsen och lagas mer vegetariskt.</p> <p>Hur stora utsläpp per person och år siktar ni på framöver?</p> <p>- Mellan 4 och 4,5 ton borde vi klara utan större problem, säger Nils Lindell.</p> <p>I så fall kommer familjen att belasta atmosfären med flera ton mindre koldioxid än genomsnittssvensken. Men det är långt ifrån det enda ton per person och år som FN:s klimatpanel bedömer att koldioxidavtrycket måste ner till för att medeltemperaturen på jorden inte ska öka mer än två grader.</p>

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt