EU hotar Kina med koldioxidskatt

2010-01-14 09:17  
EU diskuterar en särskild koldioxidskatt på import från länder som är ovilliga att skära ned på sina utsläpp av växthusgaser. Foto: Scanpix

Efter det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn diskuterar EU:s ledare nu koldioxidskatt på produkter från länder som inte vill skära ned sina utsläpp av växthusgaser.

Stora förhoppningar hade ställts på FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december om att världens länder skulle komma överens om ett bindande avtal för att minska utsläppen av växthusgaser.

Men Köpenhamnsmötet blev ett misslyckande för EU, som driver utsläppsfrågan hårdast av alla.

Carbon Border Tax
I stället diskuteras nu inom EU ett förslag om att ålägga länder utanför Europa med höga koldioxidusläpp en särskild koldioxidskatt på produkter som de exporterar till EU - en CBT, Carbon Border Tax.

I det sammanhanget nämns särskilt varor från Kina.

EUs miljöministrar ska nu analysera resultatet av Köpenhamnskonferensen och diskutera frågan om hur de misslyckade klimatförhandlingarna ska följas upp.

Det kommer att ske på ett informellt ministerrådsmöte under veckoslutet med start i morgon fredag.

Vid mötet ska ministrarna lägga fram förslag om vilka klimatstrategier som EU bör anta framöver.

Sarkozy vill har koldioxidskatt
EUs ledare är dock splittrade i synen på koldioxidskatter.

I tisdags sa EUs kommande handelskommissionär, belgaren Karel De Gucht, att EU inte borde införa nya handelshinder, exempelvis mot Kina.

Samtidigt driver och leder Frankrikes president Nicolas Sarkozy ett upprop för att införa koldioxidskatteförslaget.

Trots handelskommissionärens uttalande väntas frågan om en CBT ändå dyka upp på EUs bord vid det kommande mötet.

Redan under 2009 dök två EU-rapporter upp om en koldioxidskatt på importerade produkter från regioner med intensiva koldioxidutsläpp upp. Den ena så sent som den 11 december, samtidigt som klimatkonferensen som pågick den 7-18 december.

Skattepengarna till hjälp åt u-länder
I en rapport från Centrum från Europeiska studier diskuteras fördelar och nackdelar med en ”carbon border tax”. Ladda ned rapporten här.

Enligt rapporten borde EU införa koldioxidskatter om de inkasserade skattepengarna samtidigt går till att hjälpa utvecklingsländerna att minska deras koldioxidutsläpp.

Enligt nyhetsbrevet Euractiv driver också den kolintensiva industrin i Europa, som ju är ålagda att skära ned på emissionerna, på förslaget om koldioxidskatter för länder utanför EU, bland annat för att minska konkurrensen exempelvis från Kina.

EUs nuvarande mål är att minska utsläppen av koldioxid med 20 procent under 1990 års utsläppsnivå.

Köpenhamnsmötet

Ledare från 192 länder samlades den 7-18 december i Köpenhamn för att försöka nå en bindande överenskommelse om åtgärder för att rädda klimatet från global uppvärmning. Detta inte minst efter nya forskarsignaler om att uppvärmningen sker mycket snabbare än förväntat.

Det blev ingen sådan global överenskommelse mellan FN-länderna. Enligt EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt saboterades mötet av länder som var helt ointresserade av att en överenskommelse kom till stånd.

Slutresultatet blev istället en politisk överenskommelse mellan en mindre grupp av länder, som dock sinsemellan var splittrade i tolkningen av det gemensamma avtalet.

Överenskommelsen var varken juridiskt bindande eller angav mål för hur mycket enskilda länder skulle minska sina utsläpp av växthusgaser.

Världens ögon blickar nu i stället mot en ny planerad klimatkonferens i Mexico City mot slutet av 2010, där man hoppas att nå fram till bindande och konkreta åtgärdsförslag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt